OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

nokia 6080

Dizajn

Na prvý pohľad pôsobí Nokia 6080 luxusnejším dojmom ako jej predchodkyňa. Zatiaľ čo Nokia 6070 bola viac manažérskym telefónom (navonok), model 6080 patrí skôr do dámskej kabelky. Úzke tlačidlá klávesnice v striebornej farbe dopĺňajú celočierne telo prístroja skutočne efektne.

Krycie sklíčko displeja pokračuje popod klávesnicu až k spodnej časti prístroja. Pôsobí to efekte a luxusne, avšak po pár hodinách aktívneho používania telefónu sa objavia odtlačky prstov alebo iné známky používania. Luxusným dojmom pôsobí telefón aj keď je vypnutý. Strieborná klávesnica krásne kontrastuje s telom v ebenovo čiernej, no pri zapnutí sa tento dojem okamžite stráca. Spôsobuje to najmä menej kvalitný displej a farebné podsvietenia funkčných tlačidiel. Výrobca mohol použiť rovnaké – biele podsvietenie klávesnice

 

S rozmermi 105 x 44 x 19mm a hmotnosťou 91g som bol osobne príjemne prekvapený, keďže používam ťažšie a väčšie prístroje. Len dodám, že Nokia 6070 váži o 3g menej. V ruke sa prístroj drží veľmi dobre aj vďaka zadnej časti, ktorá je z jemne mriežkovaného plastu. Okrem toho je okolo prednej časti lemovanie z tvrdej gumy. Vôbec sa tak v ruke nešmýka. Viditeľný nedostatok sme zistili po čase používania a pri fotení prístroja. Na spodnej časti sa objavuje odieranie spomínanej gumy. Tento efekt sa určite časom objaví po celom okraji. Inak je dielenské spracovanie na výbornej úrovni. Diely držia pevne a isto, bez vŕzgania, či škrípania.

Na trhu sa Nokia 6080 objavuje v troch farebných variantoch – Black, Slilver a Gold. Farby značia len zmenu farby klávesnice.

zloženie prístroja

+ dobré rozloženie klávesnice

+/- nový konektor dobíjania

- náročné otváranie celej zadnej strany

- komplikované vyberanie SIM karty

 

Klávesnica

Klávesnica sa oproti modelu 6070 výrazne zmenila. Už to nie sú široké a veľké tlačidlá, čo môže evokovať zhoršenie ovládania. Prekvapujúco to nie je pravda. Hoci je ovládanie iné, keďže tlačidlá sú úzke s hrúbkou len niekoľko mm majú dostatočne vysoký zdvih.

Alfanumerická časť je zložená akoby zo štyroch pásikov po takmer celej šírke telefónu. Všetkých 12 tlačidiel je rovnakých. Ich stláčanie je isté, vôbec sa nenakláňajú do strán a držia pevne. Jedine častých sms-károv bude časom otravovať, pretože pevné tlačidlá tlačia na palec.

Funkčná časť je taktiež poznamenaná zmeneným dizajnom. Už to nie je jedna zliata časť s milimetrovým odstupom medzi tlačidlami. Úzke funkčné a potvrdzovacie tlačidlá na prijatie/odmietnutie hovoru sú od seba vzdialené skoro pol centimetra. Tak sa už nestáva, že by sme omylom stlačili „koniec“ namiesto tlačidla „späť“. Jemne zmenený je aj štvorsmerný ovládací štvorček. Má rovnakú farbu ako klávesnica, no potvrdzovacie tlačidlo v strede je z rovnakého materiálu ako celé pozadie klávesnice. Stláčanie a ovládanie je presné, nepodarilo sa mi ani raz, aby som stlačil niečo iné ako som chcel. A to aj po tme keď som sa na klávesnicu nepozeral.

 

Chybičkou krásy je však materiál, ktorý som už spomínal vyššie. Vysokolesklé čierne plexisklo pôsobí efektne, ale po pár hodinách používania sa jeho nedostatky okamžite prejavia. Pozadie klávesnice je zacapkané od odtlačkov prstov, nehovoriac o potvrdzovacom stredovom tlačidle.

Keď som už pri materiáli... Hoci dizajnová klávesnica pôsobí na prvý pohľad ako kovová nie je to tak. Je vyrobená z pevného plastu so striebornou povrchovou úpravou. Otázne je ako dlho táto farba na plaste vydrží.

Podsvietenie klávesnice je zvládnuté na výbornú. Testovaný kúsok mal jemné nedostatky u okrajových častiach (1,3, *, mriežka), ale len minimálne. Keďže je klávesnica z úzkych tlačidiel jej popisy sú vyriešené tak, že sa objavujú nad tlačidlami. Krajšie by asi pôsobilo ponechanie bieleho podsvietenia aj pri funkčných tlačidlách. Takto sú potvrdzovacie tlačidlá odlíšené červenou a zelenou farbou. Funkčné vrchné tlačidlá dostali modro podsvietený pásik. Stredový štvorček je podsvietený najefektnejšie. Svetlo vychádza spod štvorčeka a na striebornom povrchu štvorca okolo sa jemne odráža a osvetľuje celú časť.

Klávesnica sa ako vždy dá uzamknúť stlačením tlačidla menu a hviezdičkou. Nokia asi od tohto spôsobu neupustí, čo je len pozitívne.

Celkovo je klávesnica taká ako pôsobí na prvý pohľad. Pekné spracovanie po dizajnérskej stránke je dotvorené jej funkčným využitím.

 

Displej

Asi najväčším nedostatkom je displej. Komu niet rady tomu niet pomoci, alebo TFT displej s rozlíšením 128 x 160 obrazových bodov a zobrazením 65 tisíc farieb. Takéto displeje by skôr patrili do minulého, resp. predminulého roku - v tomto roku v telefóne naozaj nezaujme. Horšie je to aj s prekresľovaním farieb a rýchlosťou odozvy. V tomto je displej naozaj pomalý a až treťotriedny. Rýchlosť nie je vôbec primeraná triede a skôr by patril sérii „dvojokých“ modelov. Zaujímavé je, že Nokia 6070 má displej zhodných parametrov no je vyrobený technológiou CSTN.

Keby výrobca zvolil o niečo väčší displej s lepším rozlíšením určite by to telefónu len prospelo (napr. z modelu 6151).

Pre laika nie je displej na prvý pohľad až taký zlý, no pri bližšom prehliadnutí je jasne viditeľná mriežka pixelizácie. Čitateľnosť na slnku nie je najhoršia, hoci lesklé plexisklo sa jasne prejavuje.

 

Výdrž batérie

Model 6080 je vybavený silenejšou batériou oproti modelu 6070. Batéria je klasická BL-5B - Li-Ion s kapacitou 820 mAh. Výdrž udávaná výrobcom je 300 hod v pohotovostnom režime a 3.5 hod hovoru. Tým sa líši aj od predchodcu, ktorý zvládol telefonovať len 3 hodiny.

Nám sa podarilo dosiahnuť výdrž približne 9 dní. Túto hodnotu sme dosiahli s bežným používaním – priemerne 20 min hovorov, 10 SMS, 2 hodiny prehliadania menu a aplikácií / deň. Maximálnu výdrž hovoru sme netestovali.

Konečný verdikt

Čo dodať na záver? Telefón s takmer zhodnou výbavou ako model 6070 zaujme odlišným dizajnom. Práve dizajn je tým, čo robí Nokiu 6080 odlišným prístrojom. Zmenou okrem dizajnu prešiel len displej a vnútorná pamäť, ktorá je o 1.1 MB väčšia.

Tak presne zapadá do triedy, v ktorej je jej súrodenec – 6070 - tak markantne ponúkaný u našich operátorov. Otázne je, či vo voľnom predaji sú zákazníci zaplatiť o približne 1000 Sk viac, ako za Nokiu 6070. Nokia 6080 sa dnes pohybuje s cenou na hladine 5500 Sk. Komu ide o dizajn a kvalitné spracovanie materiálov môže po tomto kúsku kľudne siahnuť.

                   

Resumé   Nokia 6080

+ elegantný dizajn

+ luxusnejšia farba

+ pevný materiál

+ kvalitné spracovanie dielov

+ dobré rozloženie klávesnice

+ rozloženie, nadštandardná vzdialenosť najmä kvôli úzkemu profilu tlačidiel

+ pevnosť a istota pri stláčaní

+ klasické menu série 40

+ možnosť zmeny maticového na riadkové menu

+ možnosti nastavenia farieb

+ šetrič energie

+ dobrá čitateľnosť na slnku aj napriek zrkadlovému sklíčku

+ lepší displej oproti N 6070

+ zobrazenie SIM aj telefónnych kontaktov naraz

+ viacpoložkový telefónny zoznam

+ rýchly prístup k skupinám volajúcich

+ rýchla odozva tlačidiel

+ jednoduchý SMS a MMS editor

+ počítanie znakov (od prvého) a SMS

+ prepracovaný kalendár

+ opakovaný budík

+ väčšia vnútorná pamäť oproti predchodcovi

+ GPRS/EDGE

+ infraport

+ triband (GSM 900/1800/1900)

+ rôznorodosť nastavení

+ rádio

+ mp3 zvonenia

+ dobrá výdrž batérie

+ silnejšia oproti predchodcovi

 

+/- pevný materiál klávesov

+/- nový konektor dobíjania

 

- lesklý povrch pod klávesnicou

- farebné podsvietenie klávesnice

- gumený okraj s tendenciou odierania

- náročné otváranie celej zadnej strany

- komplikované vyberanie SIM karty

- materiál klávesnice – farba bude mať tendenciu zošúchať sa

- pri dlhom písaní sa prejavia úzke tlačidlá

- pomalá odozva menu

- pomalé spúšťanie aplikácií

- podpriemerné rozlíšenie a farby

- pomalé vykresľovanie

- pomalá odozva displeja

- len 250 kontaktov

- nevhodná klávesnica na dlhé písanie

- slabý e-mailový klient

- práca s prílohami

- minimálna pamäť

- jednoduchý budík (jeden)

- pomalé otváranie aplikácií/hier

- chýba Bluetooth

- len VGA

- komplikované zapínanie fotoaparátu

- nekvalitné snímky

- ukladanie snímkov