OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

nokia 6233

Profil

Nokia 6233 je pokračovateľ Nokie 6230i - s väčším displejom, kvalitnejším fotoaparátom, väčším množstvom pamäte, novým druhom pamäťových kariet, stereoreproduktormi a inými vylepšeniami.

Dizajn a ovládanie

Na prvý pohľad vyzerá Nokia 6233 skôr ako lacnejší príbuzný minulých dvoch bestsellerov. Veru, sympatická tehlička je preč a k slovu sa dostávajú opäť oblé tvary. Niektorým bude taký prechod vyhovovať, iní si budú stále hútať svoje o lacnej kópii uplynulej dvojici. Farebná paleta je nielen tmavšia strieborná, bude aj čierna verzia, dokonca ešte tmavšia ako pri N6230 .

Oblé tvary najviac cítiť pri obvode telefónu - rohy sú rozhodne odlišné ako v minulosti. Ale aj prevedenie klávesnice je z hľadiska dizajnu odlišné - jednak je tu oblý charakter v spodnom rade a jednak sa nesie aj v celom strednom stĺpci. Bude to chcieť trošku silnejší zvyk.

Na druhej strane je systém ovládania v podstate rovnaký a netreba sa ničoho báť. Iste, stredný stĺpec alfanumerických tlačidiel je širší, ale aj oba krajné sú pomerne široké. Pri funkčnej časti sa zase nepodľahlo komplikáciám, a tak nás čakajú dva funkčné klávesy, dva hovorové a rozľahlé štvortlačidlo plus veľké potvrdzovacie tlačidlo v jeho strede. Je to opäť trošku iné riešenie ako na N6230 alebo N6230i , ale vyzerá dobre.

Mimochodom, Nokia meria 108x46x18 mm, váži pomerne ťažkých 110 g - za to však môže použitý oceľový rám, ktorý dáva používateľovi vedieť, že nejde o lacný plastový šunt.

Displej a fotoaparát

Už letmý pohľad na telefón ozrejmí väčšiu plochu i iný tvar displeja. Štvorcový pôdorys je už preč, prichádza 262-tisícový displej s rozlíšením 240x320 pixlov - už sme ho mohli vidieť napríklad na N6280 . Aktívne prevedenie je samozrejmosťou a navrch prikladá Series 40 3rd Edition, takže možno očakávať detailnejšie menu i pozadia. Podobný systém sme už videli na Nokii 7370 a je sa na čo tešiť.

Fotoaparát bude tentokrát dvojmegapixlový. Dostane samostatné tlačidlo a ponúkne aj 8-násobný digitálny zoom. Fotografovať sa bude dať aj v horizontálnej polohe.

Funkčná výbava

Nečakajme veľké zmeny pri telefónnom zozname, textovej komunikácii alebo organizačných funkciách. Odlišné parametre nájdeme skôr v iných častiach.

Po prvé, Nokia 6233 už podporuje 3G, resp. kombinuje tribandovú GSM podporu a WCDMA. S tým sa spája aj podpora dát, ktorá popri HSCSD, GPRS triedy 10 a EDGE triedy 10 prinesie aj UMTS do rýchlosti 384 kbps. Konektivita bude trojaká - cez kábel, IrDA a Bluetooth.

Po druhé, rozšíri sa paleta multimédií. Tá je jednak spojená priamo s 3G a streamingou a na druhej strane tu bude poriadny MP3 prehrávač s podporou MP3, MP4, AAC a eAAC+. K dispozícii sú aj dva stereoreproduktory s rozmermi 15x11 mm. Audiálne možnosti dopĺňa aj FM rádio.

Prístroj dostane aj silnejší hardvér a Nokia v ňom uvedie minimálne tri 3D hry - Nokia World Cup, 3D Snake a 3D Street Rider.

Interná pamäť prístroja bude 70 MB, rozširovať sa bude dať pomocou pamätových kariet microSD až do kapacity 2 GB.

Kedy a za koľko?

Nokia 6233 sa objaví na našom trhu v druhom kvartáli roka 2006, t.j. na jar, podobne ako jej predchodkyne. Začiatočná cena by mohla byť cca 15 tisíc Sk.