OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

nokia 6280

Nokia 6280 má 10 MB internej pamäte a 64 MB miniSD kartu, ako sme od začiatku tvrdili, no niektorí sa nám snažili vyvrátiť v diskusii. V časti Funkčná výbava pridávame citáciu z webu Nokie.

Dizajn a ovládanie

Hoci číselne i funkčne majú k sebe modely N6270 a N6280 veľmi blízko, predsa len nájdeme v ich dizajne určité odlišnosti. Nokia 6280 nie je taká zaťažená na hranaté tvary ako rádovo trošku nižší model. Iste, veľa oblých tvarov tu nenájdeme, ale keď sa pozrieme na hrubé rysy, deväťdesiatstupňové rohy sú fuč a na tomto prístroji sú aspoň trochu zaoblené. Aj pri displeji a klávesnici cítiť trošku jemnejší prístup k hranám.

Farebná paleta tu opäť kombinuje rozličné farby, aj tu však platí, že výrobca rád použije napríklad svetlú farbu na vrchnej polovici, aby ju potom skombinoval s tmavou zo spodnej polovice. Kontrast je to slušný.

Rozmery prístroja sú 100x46x21 mm, t..j. N6280 je o 4 mm kratšia a užšia plus o 2 mm tenšia ako model N6270 . Dokonca aj pri hmotnosti narazíme na výraznejší rozdiel - 115 g na N6280 (a 125 g na N6270 ). Nie, nie, Nokia 6280 nie je len takou obyčajnou dvojičkou Nokie 6270 ako dvojica Nokia 6680 - 6681 . Tých odlišností je tu tentokrát viac a nielen dizajnových.

Ale ovládanie je viac-menej podobné - v zavretom stave máte k dispozícii funkčnú časť s päťsmerovým tlačidlom, dvomi funkčnými a dvomi hovorovými klávesmi. Po otvorení sa pekne objaví alfanumerický tucet s úplne odlišným tvarom i zdvihom tlačidiel.

Displej a fotoaparát

Nokia 6280 má jeden displej, ale za to poriadny. Aktívne TFT prevedenie, zobrazenie 262 tisíc farieb a rozlíšenie 240x320 pixelov, to sú veru pekné parametre. A keď si k nim pripočítame aj sľubované krajšie menu Series 40, môžeme sa tešiť na vizuálnu hostinu.

Fotoaparát Nokie 6280 je dvojmegapixelový, nechýba ani osemnásobný digitálny zoom a LED dióda ako blesk do vzdialenosti 1,5 m. Z fotoaparátu máme ešte lepší dojem ako na Nokii 6270 . Nechýbajú mu ani samostatné tlačidlá spúšte a zoomu.

Druhý fotoaparát resp. kamera prichádza vo VGA prevedení a je jasne určený na videotelefóniu v 3G sieťach.

Funkčná výbava

Nokia 6280 je model kombinujúci tribandové GSM prevedenie so sieťou WCDMA frekvencie 2100 MHz. Prístroj pochopiteľne obsahuje viacpoložkový zoznam, jeho kapacita je nám zatiaľ neznáma. Na hovory upozorňujú buď polyfonické melódie (počet hlasov zatiaľ Nokia neuviedla) alebo MP3 zvonenia.

Textová komunikácia sa spoľahne na SMS, MMS (s veľkostnými limitom 300 kB) a e-mailových klientom (nechýba podpora protokolov SMTP, POP3, IMAP4 i možnosť práce s prílohami v mailoch).

K organizačným funkciam môžeme zaradiť budík, kalendár s tromi náhľadmi, diktafón a rozlične drobné funkcie a Java aplikácie ako napríklad kalkulačka, stopky či odpočítavač času. Nechýba ani funkcia Push-to-Talk.

Dátové funkcie makajú jedna s GPRS triedy 10, potom s EDGE triedy 10 a napokon aj s možnosťami 3G siete. Konektivita je na pomery vyššieho prístroja prirodzene trojaká - cez dátový kábel, infraport i Bluetooth.

Aj Nokia 6280 si dala záležať na multimédiách - okrem dvojmegapixelového fotoaparátu v nej objavíte FM rádio a MP3 / AAC prehrávač. Na rozdiel od modelu Nokia 6270 sa tu nehovorí o stereoreproduktoroch...

Aspoňže vyššia Nokia má popri internej pamäti 10 MB (prečo stále tak málo, viď. lepšie vybavené mašiny Sony Ericssonu) zahrnutú aj podporu miniSD kariet. Áno, je to česť byť prvým modelom s touto ohlásenou podporu a v základnom balení dostanete kartičku veľkosti 64 MB.

Výdrž batérie

Nokia 6280 je vybavená Li-Ion batériou s kapacitou 970 mAh. V GSM sieti by mala vydržať buď 250 hodín v pohotovostnom režime alebo tri hodiny telefonického hovoru.