OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

nokia 6230i

Nokia 6230i - ešte ťažší úder pre konkurenciu

Už Nokiu 6230 považovali mnohí za jeden z najlepších ak nie najlepší telefón v kategórii kompaktných mobilov. A teraz sa latka posunula ešte vyššie. S vybalansovanými funkciami prichádza opäť na trh ako prvá a počká si na svojich súperov. Tými bude Sony Ericsson K750i, ktorý bude silnejší vo vizuálnej oblasti vďaka dvojmegapixelu, ale slabší v dátovej (chýba EDGE i Push-to-Talk). Motorola nebude mať tento rok model typu E398, ale prinesie ojedinelé nabité véčko V635 alebo interesantný model SLVR V8. Veľkú konkurenciu však môžeme čakať od Siemensu v podobe dvojice CX75 - M75, ktorá sa vyšplhá na veľmi dobrú úroveň. Prekvapením so silnou funkčnou základňou je Alcatel OT S853. A do toho nemôžeme zabudnúť ani na Samsung - jeho slider D500 je už tu, ďalšia eskadra (napríklad E720 a spol.) sa už chystá.

Nokia má výhodu, pretože z telefónov klasického konceptu dorazila ako prvá, do príchodu Sony Ericssonov, Siemensov či Alcatelu ešte pár týždňov až mesiacov ostáva. Opakovane sa tak koná príchod Nokie ako prvého bestselleru na trh a tohtoročné prevedenie necháva ešte menej vlastností na kritiku či reptanie a prípadne čakanie na iný prístroj ako vlani...

Dizajn - kto ju spozná z poldruhametrovej diaľky?

Položíme vám na stôl Nokiu 6230 a 6230i. Postavíme vás od stola do vzdialenosti cca 1,5 metra. A šanca, že z diaľky spoznáte rozdiel medzi Nokiámi nie je veľmi veľká, pokiaľ poznáte Nokiu 6230 ako peknú tehličku striebornej farby. Model 6230i je totiž presne taký istý, hoci je tu jeden element (na klávesnici), ktorým telefóny rozoznáte, pokiaľ budú položené displejom a klávesnicou nahor.

Tak či onak, Nokia 6230i jednoducho vychádza z konceptu predchodkyne, o čom svedčia aj zhodné rozmery 103x44x20 mm a len máličko zvýšená hmotnosť (o dva gramy, na 99 g). Charakter telefónu sa nemení - sympatická tehlička, ktorej nechýbajú hranaté kontúry a oblé tvary sú skôr presunuté do menšiny, bude vládnuť manažérskej triede Nokie aj naďalej. Prístroj sa trošičku zužuje smerom nadol, čo prospieva väčšiemu displeju i držaniu telefónu.

Akurát pri farbe telefónu nás čaká čiastočná zmena, pretože charakteristická ebenová súmerná Nokia dala priestor svetlejšiemu odtieňu, ktorý bude dominovať tomuto kroku. Všetci, ktorí si zafixovali Nokiu 6230 ako prístroj v dvoch skvelých farbách - čiernej a striebornej, budú teraz trošku sklamaní, že Nokia sa rozhodla viac podporovať striebornú farbu. Áno, príde aj kryt s tmavými bočnými stranami a zadnou, ale už to nebude ono. Ale netreba zúfať, výmenné kryty určite vylepšia vašu rôznofarebnú chuť už v blízkej budúcnosti. Nokia 6230i bude jasne promovať kovový dizajn a je celkom možné, že si tento rok prehodí farebné roly so Sony Ericssonom - zatiaľ čo minulý rok bola N6230 najmä čierna a SE K700i strieborný, teraz bude N6230i kovová a pripravovaný Sony Ericsson K750i sa bude odievať do tmavej.

Klávesnica - opäť tichá ako samotná noc

Vlastnosti klávesnice sa nesú ruka v ruke s farbou telefónu - Nokia 6230 mala v čiernom prevedení matný a trochu drsnejší povrch, zatiaľ čo kovová strieborná verzia bola prirodzene hladká. Nokia 6230i si spolu s farbou berie aj vlastnosť povrchu klávesnice, t.j. je hladšia, ale nie príliš, aby vám sa vám po nej šmýkali a utekali prsty.

Staré známe ability klávesnice sa však vracajú - tlačidlá nie sú príliš veľké, ale postačujú na to, aby ste končekmi prstov po nich behali a presne ich triafali. Väčšina z nich je skôr štvorcová, najmä v krajných stĺpcoch, v tom strednom sú citeľne širšie. Vyznačujú sa nižším, ale veľmi istým zdvihom a čo je opätovne príjemné, klávesnica je veľmi tichá. Žiadne šťukanie, prehmatávanie či vŕzganie tlačidiel vás nečaká.

Alfanumerická časť je úplne v poriadku, akurát ten veľkostný rozdiel stredného stĺpca bije do očí i rúk až príliš a občas sa pozastavíte nad tým, či by eventuálne nemohli byť tlačidla rovnako veľké. Poznáte ten pocit sami - nič nie je perfektné a vždy sa niečo dá vylepšovať.

Funkčná časť má z väčšej časti (dve potvrdzovacie a dve hovorové tlačidlá) rovnakú charakteristiku ako alfanumerická. Dôležitá zmena však nastáva na poste päťsmerového tlačidla. Namiesto spoločného riešenia sa rozhodla Nokia pre pridanie nového prvku - všetci, ktorí spokojne vložia palec do očakávanej medzery päťsmerového tlačidla, či už v domnienke posunúť sa do jednej zo strán (to by nebolo až také nereálne) alebo stlačiť kláves, narazia na samostatné potvrdzovacie tlačidlo. Áno, presne to je ergonomická novinka, ktorou sa chce Nokia zavďačiť všetkým reptajúcim používateľom, ktorým pôvodné päťsmerové tlačidlo nesedelo resp. často vynechávalo. Ako na inováciu v ovládaní zareagujete? Ťažko povedať, niektorí si zvyknúť za päť minút, iným sa bude aj po piatich dňoch zdať, že to nové tlačidlo je tam jednoducho navyše a dlho im bude zavadziať. Osobne som takúto novinku nepotreboval, ale keď už tu je, pomaly sa adaptujem a uznávam, že potvrdzovanie je istejšie.

Displej 

Displej predchádzajúcej Nokie zodpovedal Series 40 - slušný, aktívny, s dobrým kontrastom, zobrazením 65 tisíc farieb a malým rozlíšením 128x128 pixelov. Opakovane sme hovorili, že takto to už ďalej so Series 40 alebo aspoň platformou s takým displejom nejde. Nokia zobrala do úvahy vyrieknuté sťažnosti, a tak máme dôvod na pochvalu...

S tým displejom vám niečo nesedí už na prvý pohľad. Zdá sa byť trochu širší, trochu väčší, ale potom si poviete, že to nie je fyzicky možné, keď sa rozmery prístroja vôbec nezmenili. Ale je, dajte tentokrát na svoje optické dojmy, rozmery displeja sa posunuli za 27x27 na 30x30 mm, t.j. už nemáme do činenia s uhlopriečkou iba 1,5", ale až 1,67". A je to veru cítiť! Dokonca sa vám spočiatku nebude chcieť veriť, že displej je iba o tri milimetre väčší, ten nárast vám bude pripadať oveľa signifikantnejší.

Druhým prekopaným parametrom je totiž rozlíšenie. Vďaka použitým 208x208 pixelom sa pozeráme na jemnučký displej, na aký sme pri Nokiách zatiaľ zvyknutí neboli. Časy sa však menia a je potrebné priznať, že k lepšiemu, pretože taká zmena displeja spolu s lepšou grafikou dokáže udržať nažive aj Series 40 v neskorom treťom roku svojej existencie. Displej Nokie sa zrazu stáva aj veľmi jemný, pretože zatiaľ čo fyzické rozmery sa zväčšili iba o pár milimetrov a plocha o 23,4%, tak rozlíšenie poskočilo o nečakaných 164%. Na displeji to rozhodne je vidieť, budete prekvapení, čo sa dá narvať do plochy 30x30 mm, keď sa skutočne chce. Jemnučký displej sprevádza aj zobrazovanie pestrých farieb (hoci kontrast a sýtosť by mohli byť ešte lepšie).

FM rádio a MP3 prehrávač - alebo prehraj trochu hudby, Nokia!

FM rádio sa vo svojom základe nemení. Na to, aby ste si ho pustili, musíte mať pripojené slúchadlo fungujúce ako anténa. Ale po ich pripojení sa už dá počúvať aj z hlasného reproduktoru. Rádio je v stereo prevedení, umožňuje hľadať funkcie v rozsahu 87,50 až 108 MHz a dvadsať staníc sa dá uložiť aj do pamäte. FM rádio môže slúžiť aj ako sekundárna funkcia, t.j. popri počúvaní môžete písať správy, editovať telefónny zoznam či lietať po internete. FM rádio však navyše prináša funkciu Visual Radio, ktorá zatiaľ u nás nie je podporovaná, ale slúži na sprostredkovanie ďalších informácii (aj reklamných) na displeji telefónu počas počúvania rádia.

MP3 prehrávač je v prevedení Nokie dosť jednoduchý a nemôžete od neho čakať žiadny supervýkon. Ale snaží sa, snaží. Má dokonca aj ekvalizér so siedmimi prostrediami (dve sa dajú nadefinovať, zvyšných päť je tradične známych - Normal, Pop, Rock, Jazz a Classical). Funkcie prehrávania sú elementárne - dá sa nastaviť opakovanie skladieb alebo random. Zaujímavosťou prehrávača je však možnosť hrania cez Bluetooth.

Keď už hovoríme o prehrávači, šikla by sa informácia o pamäťových možnostiach. Vnútro telefónu poskytuje cca 27 MB pamäte, v základnom balení dostanete aj 32 MB pamäťovú MMC kartu. Áno, nie je to príliš veľa, takže náruživí mobilní audiofili budú musieť dokúpiť väčšiu kartičku.

Fotoaparát - megapixel v bestselleri

Mnohí fanúšikovia siahnu po Nokii 6230i kvôli jej fotoaparátu. Iste, megapixel je silná výzva. Možnosti fotoaparátu nie sú veľmi veľké - máme tu tri druhy kvality, štyri rozlíšenia (pre náruživých fotografov bude pripadať do úvahy jedine 1280x1024, hoci je tu aj 640x480, 320x240 a 160x120 pixelov), nočný režim a desaťsekundová samospúšť. Na druhej strane sa treba zriecť vymožeností typu kompenzácia expozície, vyvažovanie bielej farby, interný blesk alebo zrkadielko na autoportréty.

Takže pri menšej palete funkcií budú mnohí čakať vyššiu kvalitu záberov. Pravdu povediac, megapixelový fotoaparát je na Nokii 6230i ľahko nadpriemerný. Keď budete mať dosť svetla, podaria sa vám pekné zábery. Ak nie, narazíte napríklad na neduh odlišnosti farieb alebo, budú fotografie trochu inak nasvietené. K rastru nedochádza, ale pri fotografovaní držte fotoaparát pevne, lebo niekedy aj minimálny pohyb zhorší vytváraný záber. Rýchlosť fotoaparátu nie je zlá - niektorí kolegovia sa sťažovali na pomalosť pri vytváraní záberov. My sme ju nezaregistrovali, ale neodškriepiteľným faktom je dlhšie ukladanie záberov. Ono uložiť 300 až 400 kB nie je za jednu-dve sekundy jednoduché...